tirsdag 13. mars 2012

Vårrengjøring av båten


Dagene er korte og grått og temperaturen rundt null. Spring virker langt unna og båtliv enda lenger borte. Men du kan bruke denne tiden klokt og da vil du ikke bli fanget napping når finere vær og lengre dager rope til deg å starte din båt. Hvis du gjorde vinterforberedelsene til båten din grundig, vil du ha spart deg selv mye tid og krefter, samt mulige problemer nå. Men hvis du ikke gjorde det, ikke fortvil, du kan utføre disse oppgavene nå.

Motoren, drivstoffsysteme eller slag
Motoren er trolig den viktigste delen av maskiner på båten, samt å ta den største mengden av tid til å sortere ut. Som det er også messiest, er det en god idé å begynne her, og få det ut av veien. Hvis oljen ikke ble endret på slutten av sesongen, gjør det nå og skifte olje filter. Du bør ha drenert bensintanken før vinteren eller fylt det til ca 95%, for å redusere vanndamp samle i tanken. Vann er den største fienden av diesel bensininnsprøytning komponenter. Når vann kommer inn i drivstoffsystemet vil det raskt bære og oksidere stålkomponenter, som fører til rust, korrosjon, slitasje og anfall. Mellomrommet mellom drivstoff og vann er også en yngleplass for dieseldyr, en bakteriell formasjon som forurenser drivstoff ved å produsere avfall, vanligvis tydelig som svarte eller mørke klumper. Slammet kan falle til bunnen av tanken eller kan bli suspendert i drivstoffet. Uansett det kan tette opp filtrene og føre til kostbare skader, men det kan bli behandlet og utbedret av tilsetningsstoffer eller filtrering. Kjølesystemet skal skylles og frostvæske erstattet. Sjekk og bytt batterier som er nødvendig, og starte motoren for å teste at det går jevnt. Test ut lensepumpe etter å sørge for at det ikke er olje i slag. Kontroller at pumpen fungerer og filtrene er fri fra blokkeringer. Inspiser rekkeklemmer og tilkoblinger for korrosjon. Smør og fett alt som trenger det, og gjøre en av de essensielle listene for å sørge for at du ikke glipp av noen viktige områder.

Elektronikk og sikkerhet
Bring alle elektroniske og sikkerhet gjenstander om bord og gjøre en grundig test for å sørge for at de alle fungerer. Kontroller at du har de riktige størrelse redningsvester for deg selv og hele mannskapet, og vurdere deres tilstand. Hvis du har auto-oppblåsing redningsvester, er det en god idé å ha et par i riktig størrelse reservedeler gassflasker og auto utgivelser om bord i tilfelle en av de redningsvester brukes. Lag en liste over alle disse elementene om bord for å sikre at ingen blir glemt. Gjennomgå hvordan de lagres, og hvilken tilstand de ble forlatt i. En sammenfiltrede liv-linje er ingen god for alle, og en utdatert brannslukningsapparat eller flare kan lett koste noen livet. Ikke glem utenbordsmotoren jolle. Dette ofte blir savnet ut og kan ha nytte av litt TLC.

Rengjøring
Sjekk vinyl, lerret og alt møbeltrekk nøye for skitt, mugg og tårer. Reparere hull og rifter og rengjør med en anbefalt renere. Ikke glem å sjekke dine gryter og panner etc. i tilfelle noen setter dem bort skitten. Er uhellet ute, og du har fått mugg, les mer her om hvordan du fjerner muggen fra båten.

Skader og hull
Hvis båten har vært ute av vannet om vinteren, undersøke skroget nøye for eventuelle sprekker, chips eller blemmer og reparere etter behov. Hvis det er en kalkholdig rester det kan være et tegn på oksidasjon, noe som kan trenge behandling. Rengjør og voks den med anbefalte materialer. Inspisere hav kuker og alle slanger og klemmer.

Rigging
Inspiser rigging for ødelagte ledninger så vel som kjører backstays og halyards. Sjekk alle linjer og ark for gnagsår. Spinn vinsjene å sjekke at de male jevnt. Hvis de ikke gjør det, er tiden inne til å strippe og betjene dem i henhold til instruksjonene i manualen.

Seil
Seilene burde ha blitt kontrollert før vinteren og tørket grundig før de stues. Hvis du er i tvil om tilstanden, sjekk dem igjen nå, før du trenger å stole på dem i vindfulle forhold.

Vinduspussere
Inspiser og bytt om nødvendig, og bruke en gummi smøremiddel for å beskytte vindusviskere fra marine været. Noen anbefaler stuing vindusviskerne inntil nødvendig for å forlenge livet.

Metall og teak
En lys utseende vil ikke bare gjøre båten ser mer tiltalende, men regelmessig rengjøring vil unngå pitting og korrosjon. Bruk en god metall polish anbefales til båter og være forberedt på å sand ned teak fra tid til tid, og bruke beis og lakk eller teak olje.

Bunnstoff
Nå kan være et godt tidspunkt å vurdere når dette sist ble gjort, og om den trenger oppmerksomhet.

Papirarbeid
Sørg for at båten registrering, forsikring, moms papirer etc. er alle i orden og stuet på et trygt sted. Hvis du trenger en reparasjon gjort av et båtverksted, eller en ny del av utstyret montert, få det planlagt tidlig. Ikke vent på starten av sesongen når meter vil være opptatt, og du ønsker å være på vannet.

Over vinteren skader og lufting
Sjekk båten nøye for eventuelle lekkasjer som kan ha utviklet, og se om du har hatt uvelkomne gjester, slik som mus, som kan ha funnet et komfortabelt hjem i dine sitteputer. Åpne båten opp på en tørr vårdag slik at den er grundig luftet.

Biter
Rund opp alt utstyret du tok av båten på slutten av høsten. Sørg for at det er rent, ryddig og i god stand, også om du virkelig trenger det. Båter kan bli så rotete. Se over kartbord og sjekk at det er godt utstyrt, ikke glemme tilstanden til diagrammer. De kan trenge å erstatte.

Trailer
Hvis du tilhenger båten, sjekk det nøye og inspisere dekkene, sjekke lufttrykket. (Ikke glem reservehjulet). Pass på at alle bolter og sveiser er i god stand og ingenting er løs eller ødelagt. Koble den opp til bilen din og sjekke alle lysene og tilkoblinger. Ikke anta at det er egnet til formålet og deretter bli skuffet når du ønsker å dra til havet.

Lister
Lag en liste over alle våren igangkjøring oppgaver du har gjort klar for neste år. Du kan også lage en liste over vinterforberedelsene for slutten av sesongen slik at neste vårens oppgaver er mindre krevende. En shopping liste over elementer for båten din kan også være nyttig i tilfelle du se noen tidlige spesialtilbud.

Gjør det enkelt
Dette er bare en grov guide, og langt mer detaljert informasjon kan fås fra din båt og motor manual. Hvis hele prosessen virker for tyngende, vil mange verft gjøre det for deg - til en pris. Men du kjenner din egen båt og kan ta stor stolthet i å jobbe med det selv, samt å vite nøyaktig hva som har blitt gjort.

All ferdig? På tide å gå båtlivet ...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar