onsdag 14. mars 2012

Sjøsyke


Det er antatt at ca 90% av mennesker har lidd av reisesyke på et tidspunkt i livet. Selv om det ikke er livstruende, kan mange lider vel ønske at det var, hvis bare å få en slutt på deres alvorlig ubehag.

Sjøsyke eller Mal de Mer, (den mer behagelig klingende fransk begrep), skjer når hjernen mottar motstridende signaler fra kroppen, øynene og indre øret. Balansen i det indre øret blir forstyrret, og som de nervefibrene prøve å kompensere for den merkelige bevegelsen av fartøyet, får vår sensorisk oppfattelse usynkronisert, noe som resulterer i forvirring og kvalme.

En av de mest frustrerende ting om sjøsyke er at du vet at sikker måte å få umiddelbar lindring er å gå av båten. Dessverre som er vanligvis ikke et alternativ. Det er også irriterende at turen du har gledet meg til så mye er ødelagt for deg, mens flertallet av dine følgesvenner er helt komfortabel og fornøyd. Mens det er vanlig at hjernen generelt lærer å kompensere for den gyngende og pitching av båten, kan det ta ganske tid før du får din sjøfarer ben ". Hvis du har et problem med reisesyke i biler og fly, kan du være mer utsatt for sjøsyke. På den annen side, hvis du får kvalm i en liten båt, betyr ikke nødvendigvis at du får sjøsyk på et cruiseskip.

Hva bør du unngå
Det er noen aktiviteter som kan fungere som triggere, garantert å forårsake ubehagelige symptomer. Her er de fem det anbefales du unngår:
 1. Gå under dekk, spesielt hvis havet er hakkete eller ujevn.
 2. Ser gjennom kikkert for mer enn ett kort blikk.
 3. Gjør detaljert arbeid eller stirrer på ett punkt, som å lese en bok eller ser på kompasset.
 4. Spise rik, fet eller krydret mat før en reise.
 5. Drikker alkohol kvelden før.

De første tegnene
Søvnighet og gjesping kan ofte være det første tegn på nærmer sjøsyke. Dette er absolutt min egen erfaring. Også du kan legge merke til en overskridelse av spytt i munnen. Etter dette kommer den kvalme, men det er ofte mildt på dette stadiet. Frem til dette punktet har jeg funnet ut at å opprettholde en positiv sinnstilstand og ta noen umiddelbare forholdsregler kan noen ganger hindre at tilstanden blir verre og kan også føre det til å forsvinne. Hvis du er en av de uheldige kan imidlertid symptomene forverres til ekstrem kvalme, oppkast, hodepine, svimmelhet, blekhet og kald svette.


Ting å gjøre
 • Hold deg opptatt og holde hjernen din okkupert.
 • Bo i frisk luft.
 • Ta dype åndedrag og drikke rikelig med vann.
 • Hold øynene på horisonten.
 • Hvis du seiler båten selv, ta roret. Dette er posisjonen hvor bevegelse av båten vil være på sitt laveste og din konsentrasjon på hvor du skal hjelpe.
 • Hold varm og tørr. Hvis du ikke kan takle å gå ned under for å samle inn varme klær og waterproofs, spør noen andre for å få dem.
 • Det er mange kjerringråd som kan lindre. Det minst nyttig er "sitte under et tre i skyggen". Fint hvis du tilfeldigvis har et tre på båten din! Mye mer nyttig er å ta medisiner i form av tabletter, som er lett tilgjengelig på apotek. Det er for mange typer å liste opp og det kan være et tilfelle av prøving og feiling før du finner en som passer deg. De fungerer ved sederende balanseringsresultatet organer, men tretthet kan være en bivirkning. Også må de bli tatt timer før du reiser, ikke under utbruddet av symptomene, så med mindre du er en vanlig lidende, kan du ikke innse at du trenger en tablett før det er for sent. Plantebaserte naturmidler som ingefær rapporteres å være nyttig og noen hevder at de får hjelp av trykk-band og depotplastre slitt bak øret.

I min erfaring finner du den behandlingen som passer deg best. Jeg liker å bite en ingefær kjeks når de første symptomene, mens en av skipperne jeg har seilt med ikke ville berøre ingefær enhver pris. Jeg finner også at en liten brødbit eller toast vil avgjøre magen, selv om jeg kanskje ikke føler for å spise. Andre sverger ved å spise salt snacks, men ikke altfor mange. Tar roret er en nesten idiotsikker måte å unngå symptomene, men dette fungerer ikke dersom halvparten av mannskapet føler seg kvalm. Hvis det verste kommer til det verste jeg vanligvis gi opp og ta til min sovepose i salongen, i håp om at det er nok dyktige kropper på dekk for å komme til vårt bestemmelsessted trygt.

Noen merkelige kjerringråd du kanskje kan prøve.
(Vær oppmerksom jeg ikke anbefale disse, eller har jeg prøvd dem).
 • Drikk en flaske SugarDaddies saus, og deretter suge en sitron.
 • Det er noen ting som kalles kvalm Drops og kvalm Pops. Den sukker i dem er ment å gi en sårt tiltrengt energi boost.
 • Ta en skje honning.
 • Spis peppermynte og ingefær sammen.
 • Coke eller Pepsi er ment å redusere sjansene for sjøsyke som fosforsyre de inneholder er en ingrediens i Emetrol - et stoff for å kontrollere oppkast.
 • Spis kokt kylling. (Hva? Når du føler deg syk?)
 • Fordyp føttene i isvann! Kanskje dette er så vondt at du ikke vil legge merke til sjøsyke. Hvilken skribent sa at du bare kan føle en kilde til smerte gangen?
 • Sett en ørepropp inn i venstre øre (hvis du er høyrehendt). Antagelig det motsatte gjelder også.


Ikke føl deg som en pyse
Sjøsyke har foregått lenger enn du kanskje tror. Det er dokumentert tatt opp på babylonske tabletter fra bronsealderen. Sykdommen ble også anerkjent i det gamle India og Kina, hvor ingefær ble tygget som et middel. Den gamle greske legen Hippokrates nevnte det i sine skrifter, skrev Julius Cæsars legat Aulus Hirtius om hester som lider nød og filosofen Seneca skrev om den voldelige oppkast han opplevde på havet.

Bare husk at mange av de fineste sjøfolk led av sjøsyke. Nelson, som var tilsynelatende aldri redd for noe, var ofte ute av stand til å forlate sin køye på grunn av sjøsyke og Sir John Franklin var aldri i stand til å ta ansvar for skipet hans før han hadde passert Biscayabukta. Omkring halvparten av astronautene ta reisesyke medisiner når i verdensrommet.

Helt til slutt
Ikke la frykten for sjøsyke sette deg av reiser på vannet. Gjør noen undersøkelser, ta råd fra erfarne seilere, være fornuftig i dine forberedelser og holde et positivt syn. Og hvis det verste kommer til det verste, husk at når føttene berøring terra firma, vil du føle deg mye bedre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar